Kontonamn kan vilseleda spararna

Bara sex procent vet att den statliga insättningsgarantin inte gäller för inlåningskonton.


Konsumentverkets undersökning visar att bara sex procent vet att den statliga insättningsgarantin inte gäller för inlåningskonton.


Ändå marknadsförs inlåningskonton under namnet sparkonto.


–Det är olyckligt eftersom de flesta konsumenter förknippar begreppet sparkonto med den trygghet som insättningsgarantin ger. Att kalla inlåningskonton för sparkonton riskerar att ge spararna en bild av en trygghet som inte finns för den typen av sparande, säger Anna K Hult, jurist på Konsumentverket.


Konsumentverket har, mot bakgrund av undersökningens resultat, granskat samtliga aktiva aktörer på inlåningsmarknaden. Det visar sig att alla marknadsför sina konton under namnet sparkonto, trots att kontona inte omfattas av insättningsgarantin. På respektive aktörs webbplatser blandas ofta de båda begreppen, vilket kan förvirra ytterligare för konsumenten. Konsumentverket anser att det inte har någon betydelse för bedömningen om det framgår vid öppnandet av kontot att det inte omfattas av insättningsgarantin.  


–Då är det för sent, eftersom många redan har påverkats av marknadsföringen och fattat ett beslut. Marknadsföringen är både vilseledande och otillbörlig. Spararna lockas av en högre ränta än den som finns på bankernas sparkonton, men man saknar kunskap om att pengarna inte är skyddade av insättningsgarantin. Därför anser vi att inlåningsföretagen bör sluta att använda begreppet sparkonto för sina konton, säger Anna K Hult.


Konsumentverket kommer att följa upp granskningen under året.

 

Läs mer>>