Gemensamt uttalande från den estniska och svenska Finansinspektionen

Estniska finansinspektionen (Eesti Finantsinspektioon) och svenska Finansinspektionen (FI) anser att de uppgifter om misstänkt penningtvätt som framkommit i svensk TV är mycket allvarliga.


Estniska finansinspektionen (Eesti Finantsinspektioon) och svenska Finansinspektionen (FI) anser att de uppgifter om misstänkt penningtvätt som framkommit i svensk TV är mycket allvarliga. Det är mycket viktigt att bankernas styrelser och ledningar tar dessa frågor på allvar och att de vidtar alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa att de lever upp till lagar och regler.


Den gränsöverskridande tillsynen inom EU är ett gemensamt ansvar mellan tillsynsmyndigheterna i bankens hemland respektive värdland. Därför har den estniska finansinspektionen och FI sedan länge ett väletablerat och nära samarbete för att koordinera tillsynen.


Den estniska tillsynsmyndigheten och FI har i dag enats om att starta en gemensam utredning i syfte att noggrannare undersöka den information som rapporterats i SVT. Även Lettlands finansinspektion och Litauens centralbank har meddelat att de kommer att bistå i undersökningen i den mån svenska och estländska myndigheter önskar.
 

Läs mer>>